Piernik namocz w wodzie. Ugotuj z suszu kompot, dodaj do piernika. Ugotuj orzechy wg własnego gustu aby nie były gorzkie, 2 razy zlej wodę. Migdały sparzyć, obrać ze skóry, pokroić lub zmielić. Dodaj sok z cytryny i resztę produktów.
Składniki
- 0,2 kg morele susz
- 0,2 kg śliwki węgierki susz bez pestek
- 0,2 kg figi
- 0,2 kg migdały
- 1 paczka daktyli
- 0,01 kg gruszka susz
- 0,03 kg jabłka susz
- 0,02 banan susz (niekoniecznie)
- 0,02 rodzynek
- 1/4 gorzkiej czekolady
- 0,5 l kompotu agrest
- 0,5 kompotu śliwki
- 0,1 kg orzech laskowy
- 0,1 kg orzech włoski (łuskany)
- 0,5 cytryny
- 1/2 kostki masła
- 0,2 kg cukru
- 0,5-1 piernik
- kokos do posypania na wierzch
Przygotowanie
- Piernik namocz w wodzie
- Ugotuj z suszu kompot, dodaj do piernika
- Ugotuj orzechy wg własnego gustu aby nie były gorzkie, 2 razy zlej wodę
- Migdały sparzyć, obrać ze skóry, pokroić lub zmielić (wersja dowolna)
- Dodaj sok z cytryny i resztę produktów
- Wszystko razem zagotuj
Smacznego!