Cukier, miód, masło wymieszać z mlekiem i zagotować. Dodać zmielony mak i jeszcze raz zagotować (około 5 minut). Bułeczki pokroić na plastry, orzechy laskowe, włoskie, migdały pokroić dość drobno i wymieszać z rodzynkami. Następnie poukładać warstwami w misce na przemian kawałki bułeczki z orzechami, migdałami i rodzynkami, co warstwę przelać mlekiem z makiem. Wszystko powinno mieć jeszcze dość mocną konsystencję (nie może w żadnym wypadku “pływać’).

Składniki

  • 1-1,5 l mleka
  • 5 dużych łyżek cukru
  • 250 g maku (zmielonego na sucho)
  • 2 małe pszenne bułeczki
  • 150 g orzechów laskowych
  • 50-100 g orzechów włoskich
  • 100 g migdałów
  • 150 g rodzynek
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki masła
  • kokos do posypania na wierzch

Przygotowanie

Cukier, miód, masło wymieszać z mlekiem i zagotować. Dodać zmielony mak i jeszcze raz zagotować (około 5 minut). Bułeczki pokroić na plastry, orzechy laskowe, włoskie, migdały pokroić dość drobno i wymieszać z rodzynkami.

Następnie poukładać warstwami w misce na przemian kawałki bułeczki z orzechami, migdałami i rodzynkami, co warstwę przelać mlekiem z makiem. Wszystko powinno mieć jeszcze dość mocną konsystencję (nie może w żadnym wypadku “pływać’).

Do następnego dnia pozostawić. Jeśli makówki będą następnego dnia zbyt suche, można je delikatnie zmoczyć letnim makiem. Teraz można je jeszcze udekorować rodzynkami, orzechami i kokosem.

Smacznego!