Cukier, miód, masło wymieszać z mlekiem i zagotować. Dodać zmielony mak i jeszcze raz zagotować (około 5 minut). Bułeczki pokroić na plastry, orzechy laskowe, włoskie, migdały pokroić dość drobno i wymieszać z rodzynkami. Następnie poukładać warstwami w misce na przemian kawałki bułeczki z orzechami, migdałami i rodzynkami, co warstwę przelać mlekiem z makiem. Wszystko powinno mieć jeszcze dość mocną konsystencję (nie może w żadnym wypadku “pływać’).
Składniki
- 1-1,5 l mleka
- 5 dużych łyżek cukru
- 250 g maku (zmielonego na sucho)
- 2 małe pszenne bułeczki
- 150 g orzechów laskowych
- 50-100 g orzechów włoskich
- 100 g migdałów
- 150 g rodzynek
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki masła
- kokos do posypania na wierzch
Przygotowanie
Cukier, miód, masło wymieszać z mlekiem i zagotować. Dodać zmielony mak i jeszcze raz zagotować (około 5 minut). Bułeczki pokroić na plastry, orzechy laskowe, włoskie, migdały pokroić dość drobno i wymieszać z rodzynkami.
Następnie poukładać warstwami w misce na przemian kawałki bułeczki z orzechami, migdałami i rodzynkami, co warstwę przelać mlekiem z makiem. Wszystko powinno mieć jeszcze dość mocną konsystencję (nie może w żadnym wypadku “pływać’).
Do następnego dnia pozostawić. Jeśli makówki będą następnego dnia zbyt suche, można je delikatnie zmoczyć letnim makiem. Teraz można je jeszcze udekorować rodzynkami, orzechami i kokosem.
Smacznego!